Bazylia z włoskim rodowodem

Szalenie ważną przyprawą we współczesnej kuchni europejskiej jest bazylia. Zioło to ma silną pozycję zarówno w domowym jak i profesjonalnym gotowaniu i stanowi jeden z filarów aromatu kuchni włoskiej.

Odniosła ona wielki sukces i w dużej mierze trafiła pod strzechy. Przyrządzając sosy na włoską modłę, z dużym udziałem świeżych pomidorów oraz pasty pomidorowej, wręcz musimy sięgnąć po bazylię.

Świetnie sprawdzi się suszona. Przechowywana w odpowiednich warunkach, z dala od wilgoci i bez dostępu powietrza może służyć w kuchni przez wiele lat.

Są jednak osoby, które wolą sięgać po bazylię świeżą prosto z donicy. Ma ona w sobie więcej rześkiego, lekko cytrusowego aromatu.

Jej intensywna zieleń jest także wspaniałą ozdobą, stąd też liście bazylii są nierzadko używane jako dekoracja talerzy i półmisków. O tyle ciekawa, że w pełni jadalna i smaczna.

Bazylię możemy łatwo kupić w każdym markecie, a także w mniejszych punktach sprzedaży. Po otwarciu torebki z ziołem, najlepiej przesypać zawartość do szczelnego słoiczka.

pizza malbork folie transferowe