Bazylia z włoskim rodowodem
Szalenie ważną przyprawą we współczesnej kuchni europejskiej jest bazylia. Zioło to ma silną pozycję zarówno w domowym jak i profesjonalnym gotowaniu i stanowi jeden z filarów aromatu kuchni włoskiej.
Odniosła ona wielki sukces i w dużej mierze trafiła pod strzechy. Przyrządzając sosy na włoską modłę, z dużym udziałem świeżych pomidorów oraz pasty pomidorowej, wręcz musimy sięgnąć po bazylię.
Świetnie sprawdzi się suszona. Przechowywana w odpowiednich warunkach, z dala od wilgoci i bez dostępu powietrza może służyć w kuchni przez wiele lat.
Są jednak osoby, które wolą sięgać po bazylię świeżą prosto z donicy. Ma ona w sobie więcej rześkiego, lekko cytrusowego aromatu.
Jej intensywna zieleń jest także wspaniałą ozdobą, stąd też liście bazylii są nierzadko używane jako dekoracja talerzy i półmisków. O tyle ciekawa, że w pełni jadalna i smaczna.
Bazylię możemy łatwo kupić w każdym markecie, a także w mniejszych punktach sprzedaży. Po otwarciu torebki z ziołem, najlepiej przesypać zawartość do szczelnego słoiczka.
folie transferowe