Kiełbasa – nie tylko mięsna
Jeden z naszych narodowych specjałów, bez których nie sposób wyobrazić sobie śniadania wielkanocnego i nie tylko. Kiełbasa – Polacy je uwielbiają. To jedna z tych wędlin, które sprawdzają się w każdej sytuacji. Są sycące, świetnie smakują i pasują większości z nas.
Oczywiście kiełbasa kiełbasie nierówna. Te, które są przygotowane zgodnie ze sztuką masarską powinny składać się wyłącznie z najlepszej jakości mięsa i podrobów, tłuszczu zwierzęcego oraz aromatycznych przypraw. Jałowiec, czosnek, majeranek czy ziele angielskie – po to sięgają masarze, aby wydobyć z kiełbasy pełnię smaku. Bardzo ważna jest również obróbka samego mięsa.
Niektóre kiełbasy są poddawane procesowi suszenia – stają się wówczas twarde i mają długi termin przydatności do spożycia. Dobrze przygotowana tym sposobem kiełbasa powinna wytrzymać nawet kilka miesięcy i to bez warunków chłodniczych. Inne są wędzone, czyli aromatyzowane i zarazem konserwowane naturalnym dymem ze spalania szlachetnych gatunków drewna. Są też kiełbasy surowe, które są gotowe do spożycia po ugotowaniu lub upieczeniu.