Rolada łososiowa
Łosoś jest cennym źródłem witamin – dostarcza do organizmu między innymi klasy Omega 3. Dobrze przyjmować go w postaci jak najmniej przetworzonej. Fajnym pomysłem jest rolada szpinakowa nadziewana właśnie łososiem. SKŁADNIKI: opakowanie wędzonego łososia 150 g, śmietankowy serek kanapkowy 300 g, opakowanie mrożonego szpinaku, 4 jajka, przyprawy, masło. Szpinak rozmrażamy, smażymy na maśle i odparowujemy wodę. Przyprawiamy go czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wystudzony szpinak mieszamy z czterema żółtkami, następnie z ubitymi na sztywno białkami.
Całość wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Z gorącej rolady zdejmujemy papier i przekładamy ją na ręcznik – zwijamy rulon. Czekamy aż wystygnie. Zimną roladę rozwijamy, smarujemy serkami, wykładamy łososia i całość ciasno zwijamy. Roladę kroimy z centymetrowe kawałki. Danie prezentuje się bardzo efektownie, wspaniale smakuje, a do tego dostarcza organizmowi moc witamin.
Może być podane na kolację lub jako przystawka do obiadu.
właściwości maku