Wieżyczki ogórkowe
Ogórki nie mają kalorii. Można ich jeść dowolną ilość – zawierają niemal tylko wodę i witaminy.
Są lekkie i orzeźwiające – nieraz dodaje się je do wody mineralnej, ze względu na walory smakowe. Ogórki estetycznie prezentują się na kanapkach, ale i mogą stworzyć samodzielne danie.
SKŁADNIKI: 2 duże ogórki wężowe, 250 g twarogu chudego, jogurt naturalny, pęczek rzodkiewek i szczypiorku, czerwona papryka, przyprawy. Ogórek myjemy, osuszamy, pozbawiamy skórki – można ją także zostawić.
Kroimy go na 5-cio centymetrowe wieżyczki, które do połowy wydrążamy. Biały ser mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa drobno kroimy i mieszamy z serem. Farszem nadziewamy ogórki i estetycznie układamy na talerzykach gości.
Wieżyczki ogórkowe nadają się na wieczór wegetariański, a także jako samodzielne danie dla osób dbających o linię. Mamy tu same zdrowe składniki – warzywa oraz nabiał! Takie orzeźwiające wieżyczki od razu odejmą nam kilku kilogramów, a przy tym zaspokoją głód – są sycące.
Miód faceliowy