Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Wigilijne pierniki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wigilijne pierniki

Piernik to nieodłączny element wigilijnego stołu. W Polsce to ciasto wykonywane z mąki pszennej, żytniej, miodu, mleka jajek i karmelizowanego cukru obecne było już w połowie XVIII wieku. Kojarzone było wówczas z dobrobytem, a faska piernika wchodziła nawet w skład posagu młodej panny. Dziś świąte

Dietetyczne potrawy na Wielkanoc
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dietetyczne potrawy na Wielkanoc

Okres Wielkanocny z pewnością nikomu z nas nie kojarzy się z dietą. Na stołach królują bowiem wówczas tradycyjne polskie potrawy, które choć wyjątkowo smaczne, plasują się również bardzo wysoko, jeśli chodzi o ich kaloryczność. Jajko z majonezem ma prawie 200 kalorii, żurek z kiełbasą 600 kalorii,

Potrawy świąteczne w Anglii
Gastronomia, artykuły spożywcze

Potrawy świąteczne w Anglii

Anglia, tak samo jak inne kraje, w których obchodzi się Boże Narodzenie, ma swoje własne, unikalne świąteczne menu. Co w takim razie zobaczymy w tym okresie na brytyjskich stołach? Najważniejszym daniem głównym, od którego Anglicy rozpoczynają świętowanie, to pieczony w całości indyk. Jeszcze w XIX

Kuchnia azjatycka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia azjatycka

Każdy z kontynentów charakteryzuje się swoją odmiennością i swoistością, nie tylko pod względem położenia geograficznego, zwyczajów, tradycji i zachowań mieszkańców, ale także i tą widoczną w nawykach kulinarnych. Azja od dawien dawna, uważana była, i nadal zresztą jest, za kolebkę wielu kulinarnyc

Kuchnia lankijska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia lankijska

Kuchnia lankijska, cóż to takiego, z jakiego regionu ona pochodzi? Ocean Indyjski, wyspa Cejlon, kraj Sri Lanka, to właśnie region gdzie posmakować możemy specjałów oferowanych przez kuchnię lankijską, która nie pozostała obojętna na wpływy indyjskie i zaadoptowała do siebie wiele smaków hinduskieg