Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Kiełbasa – nie tylko mięsna
Jeden z naszych narodowych specjałów, bez których nie sposób wyobrazić sobie śniadania wielkanocnego i nie tylko. Kiełbasa – Polacy je uwielbiają. To jedna z tych wędlin, które sprawdzają się w każdej sytuacji. Są sycące, świetnie smakują i pasują większości z nas. Oczywiście kiełbasa kiełbasie ni
Poznaj smaki świata
W dzisiejszych czasach popularne są kulinarne programy telewizyjne. Wśród nich znaleźć można, między innymi, takie, w których prezentowane są nie tylko same przepisy – potrawy przedstawia się tam w szerszym kontekście kulturowym, opowiadając przy tym o ich historii oraz regionach, z których się wyw
Delektowanie się jedzeniem
Każdy z nas musi jeść, żeby przeżyć i utrzymać swój organizm w odpowiedniej formie. Każdy z nas chyba również lubi tę czynność. Zdaje się jednak, że w większości przypadków nie czerpiemy z jedzenia takiej przyjemności, jaką moglibyśmy czerpać. Często jemy „na szybko”, żeby tylko zaspokoić głód. Wie
Wykwintny posiłek
Przygotowanie wystawnego obiadu czy też kolacji to naprawdę ciężka praca. Jest tak szczególnie wtedy, kiedy do stołu ma zasiąść większa liczba osób. Nie oznacza to jednak, że takie przygotowania nie mogą nam sprawiać przyjemności. Jeśli lubimy gotować, a na posiłek zapraszamy bliskie nam osoby, to
Rodzinne posiłki
W dzisiejszych czasach dość często mówi się o kryzysie instytucji rodziny. Niestety, ten dyskurs nie bierze się z niczego. Kiedy przyjrzymy się statystykom rozwodów w naszym kraju, to możemy się przerazić, bo praktycznie z każdym rokiem jest ona coraz większa. Często również relacje na linii dziec
Markety – raj dla domowych kucharzy
Gdzie najlepiej udać się na zakupy, aby nabyć wszystkie niezbędne towary, w tym zioła i przyprawy, które są nam niezbędne, by naszykować wspaniałą ucztę? Realia rynkowe są takie, że najszerszy asortyment oferują nam super- oraz hipermarkety. Również w sieciach dyskontowych coraz częściej pojawiają
Bierzmy przykład z azjatyckich mam
Często w Internecie możemy znaleźć bardzo wiele różnych inspiracji także tych dotyczących jedzenia. Kiedy więc mamy dzieci, które nie przepadają za spożywaniem posiłków takie, które grymaszą i są niejadkami spróbujmy przekonać je do niektórych smaków wzorek japońskich mam. Jest bowiem taka tenden
Wieżyczki ogórkowe
Ogórki nie mają kalorii. Można ich jeść dowolną ilość – zawierają niemal tylko wodę i witaminy. Są lekkie i orzeźwiające – nieraz dodaje się je do wody mineralnej, ze względu na walory smakowe. Ogórki estetycznie prezentują się na kanapkach, ale i mogą stworzyć samodzielne danie. SKŁADNIKI: 2 duż
Jedzenie, ważny element naszej codzienności
Jednym z wielu aspektów, ogólnie można rzec, całego naszego życia, każdego kolejnego dnia, jest przygotowywanie a następnie spożywanie posiłków. Ich celem jest przede wszystkim zaspokojenie i zlikwidowanie uczucia głodu, ale także, co jest przecież także bardzo ważne, dostarczenie własnemu organizm
Kuchnia australijska
Do niedawna kontynent australijski nie był kojarzony z kulinarnymi poczynaniami na skalę światową. Od niedawna jednakże zaczął zyskiwać coraz większy rozgłos, a specyficzna dla tego regionu kuchnia, staje się z dnia na dzień coraz bardziej popularną, przyciągającą coraz większą rzeszę turystów. Rdz
Kuchnia tajska
Tajlandia, kraj piękny i egzotyczny, tak bardzo odmienny od naszego, już od wielu lat znajduje się na mapie podróży naszych rodaków. Nawet, jeżeli nie jest to podróż czysto turystyczna, to nierzadko jest to podróż chociażby kulinarna. Ponieważ kultura tego tak nam odległego kraju, jest połączenie
Kuchnia gruzińska
Gruzińska tradycja jest ściśle związana i mająca swoje odzwierciedlenie w kulinarnych poczynaniach. Ze względu na fakt, iż Gruzja jest krajem o zróżnicowanym, ale łagodnym klimacie, posiada ona dostęp do wielu, różnorodnych płodów rolnych a także i przypraw. Melony, arbuzy, pomidory czy też bakłaża
Kuchnia czeska
Tak blisko mamy do granicy z Czechami, tak naprawdę ich kultura i zwyczaje nie są nam przecież obce. Jesteśmy w stanie dogadać się z naszymi południowymi sąsiadami posługując się tylko językiem polskim, uważamy ich za naszych dobrych i od zawsze nam znanych pobratymców. Coraz częściej odwiedzamy ic
Kuchnia azjatycka
Każdy z kontynentów charakteryzuje się swoją odmiennością i swoistością, nie tylko pod względem położenia geograficznego, zwyczajów, tradycji i zachowań mieszkańców, ale także i tą widoczną w nawykach kulinarnych. Azja od dawien dawna, uważana była, i nadal zresztą jest, za kolebkę wielu kulinarnyc
Naleśniki z białym serem
Naleśniki lubi każdy. To szybkie danie można przyrządzić na kilka sposób. Będąc na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiając, często z menu wyrzucamy słodkie składniki. A szkoda, bo nie wszystko co słodkie jest niezdrowe. A trochę cukru zawsze poprawia humor. Proponowane tutaj danie można podać n
Słodka kasza gryczana
Kasza gryczana ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Podawana na słodko zawsze zaskakuje. Jak przygotować sobie z niej słodki deser? To wyjątkowo łatwe. Sprawdź i przekonaj się, że kasza może być pyszna. SKŁADNIKI: 5 dkg kaszy gryczanej, łyżka maku, bakalie, 120 ml mleka, łyżka m
Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasta
Choć kolacja wigilijna kojarzy nam się najczęściej z potrawami takimi jak czerwony barszcz, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, smażonym karpiem i rybą po grecku, wieczerza spożywana w tej szczególny dzień byłaby niepełna bez deseru. Jakie ciasta cieszą się największą popularnością w ten ś
Kuchnia lankijska
Kuchnia lankijska, cóż to takiego, z jakiego regionu ona pochodzi? Ocean Indyjski, wyspa Cejlon, kraj Sri Lanka, to właśnie region gdzie posmakować możemy specjałów oferowanych przez kuchnię lankijską, która nie pozostała obojętna na wpływy indyjskie i zaadoptowała do siebie wiele smaków hinduskieg
Zdrowe potrawy
Bez wątpienia, żeby być zdrowym, trzeba się odpowiednio odżywiać. Dietę powinniśmy dobierać indywidualnie i dopasowywać ją do naszego wieku, wagi, stanu zdrowia oraz specyfiki naszego organizmu (choroby, uczulenia i inne tego typu sprawy). Z pewnością, warto nauczyć się samodzielnego przyrządzania
Bazylia z włoskim rodowodem
Szalenie ważną przyprawą we współczesnej kuchni europejskiej jest bazylia. Zioło to ma silną pozycję zarówno w domowym jak i profesjonalnym gotowaniu i stanowi jeden z filarów aromatu kuchni włoskiej. Odniosła ona wielki sukces i w dużej mierze trafiła pod strzechy. Przyrządzając sosy na włoską mo
Sos sojowy do wszystkiego?
Jedną z tajemnic azjatyckiej kuchni jest z pewnością sos sojowy. Ma on bardzo intensywny, bogaty ale też słony smak i gdy go dodamy do potrawy nie jesteśmy w stanie pomylić go z niczym innym. Receptura ta przyszła do nas wraz z upowszechnieniem się kuchni azjatyckiej w Polsce. Okazuje się, że bard
Rolada łososiowa
Łosoś jest cennym źródłem witamin – dostarcza do organizmu między innymi klasy Omega 3. Dobrze przyjmować go w postaci jak najmniej przetworzonej. Fajnym pomysłem jest rolada szpinakowa nadziewana właśnie łososiem. SKŁADNIKI: opakowanie wędzonego łososia 150 g, śmietankowy serek kanapkowy 300 g, op
Karp – obowiązkowa wigilijna potrawa
Karp to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli wigilijnego i bożonarodzeniowego stołu. Choć w ostatnich latach jego popularność zmniejsza się na rzecz innych ryb, np. łososia, wciąż większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tej właśnie potrawy. Sposobów na przyrządzenie karpia jest jednak
Duszona karkówka
Karkówka nie może być zdrowa – to zaprzeczenie dania dietetycznego. Ale czy na pewno? Doskonale przyrządzona, pozbawiona tłuszczu może wyśmienicie smakować, a co więcej – nie dostarczać do organizmu dodatkowych, zbędnych kalorii. Taka karkówka nadaje się na zdrowy obiad, restauracja na kolację war