Artykuły
Afryka dzika – piękne, nieznane, niezapomniane
Coraz częściej poszukujemy niezapomnianych miejsc, w których można przeżyć niejedną przygodę. Dlatego planowanie urlopu nie ogranicza się do luksusowego hotelu, lazuru oceanu i nieustannego słońca. Szukamy miejsc, które nas zachwycą swą wyjątkowością i oryginalnością. Jeżeli szukamy takich wrażeń w
Rolada łososiowa
Łosoś jest cennym źródłem witamin – dostarcza do organizmu między innymi klasy Omega 3. Dobrze przyjmować go w postaci jak najmniej przetworzonej. Fajnym pomysłem jest rolada szpinakowa nadziewana właśnie łososiem. SKŁADNIKI: opakowanie wędzonego łososia 150 g, śmietankowy serek kanapkowy 300 g, op
Karp – obowiązkowa wigilijna potrawa
Karp to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli wigilijnego i bożonarodzeniowego stołu. Choć w ostatnich latach jego popularność zmniejsza się na rzecz innych ryb, np. łososia, wciąż większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tej właśnie potrawy. Sposobów na przyrządzenie karpia jest jednak
Duszona karkówka
Karkówka nie może być zdrowa – to zaprzeczenie dania dietetycznego. Ale czy na pewno? Doskonale przyrządzona, pozbawiona tłuszczu może wyśmienicie smakować, a co więcej – nie dostarczać do organizmu dodatkowych, zbędnych kalorii. Taka karkówka nadaje się na zdrowy obiad, restauracja na kolację war
Wigilijne pierniki
Piernik to nieodłączny element wigilijnego stołu. W Polsce to ciasto wykonywane z mąki pszennej, żytniej, miodu, mleka jajek i karmelizowanego cukru obecne było już w połowie XVIII wieku. Kojarzone było wówczas z dobrobytem, a faska piernika wchodziła nawet w skład posagu młodej panny. Dziś świąte
Dietetyczne potrawy na Wielkanoc
Okres Wielkanocny z pewnością nikomu z nas nie kojarzy się z dietą. Na stołach królują bowiem wówczas tradycyjne polskie potrawy, które choć wyjątkowo smaczne, plasują się również bardzo wysoko, jeśli chodzi o ich kaloryczność. Jajko z majonezem ma prawie 200 kalorii, żurek z kiełbasą 600 kalorii,
Potrawy świąteczne w Anglii
Anglia, tak samo jak inne kraje, w których obchodzi się Boże Narodzenie, ma swoje własne, unikalne świąteczne menu. Co w takim razie zobaczymy w tym okresie na brytyjskich stołach? Najważniejszym daniem głównym, od którego Anglicy rozpoczynają świętowanie, to pieczony w całości indyk. Jeszcze w XIX
Profesjonalne doradztwo
Okazuje się, że prowadzenie własnego interesu wcale nie jest takie proste. Nawet jeśli mamy dobry pomysł i teoretycznie jesteśmy przygotowani na różnego typu wyzwania. Zawsze bowiem może się okazać, że jest coś, czego nie przewidzieliśmy i coś nas może zaskoczyć. Dlatego, aby przygotować się na ró
Własny interes to nie lada wyzwanie
Każdy, kto próbował zakładać własną firmę lub przyglądał się, jak to robią inni – rodzice czy przyjaciele wie, że jest to nie lada wyzwanie. W początkowym okresie prowadzenia swojego przedsiębiorstwa zazwyczaj musimy zdobyć się na wiele wyrzeczeń, a tak naprawdę i tak nie wiemy co będzie dalej. Cz
Drewniane elementy w naszych domach i mieszkaniach
Ludzie lubią drewno. Jest naturalne, ciepłe, przytulne. To materiał, który raczej wszystkim się podoba. Pewnie dlatego, że jest tak bardzo zróżnicowany bowiem rodzajów drewna jest naprawdę wiele. Mają różną grubość i kolor. Oczywiście także jest to drewno różnej jakości. Owa jakość w dużej mierze
Kuchnia azjatycka
Każdy z kontynentów charakteryzuje się swoją odmiennością i swoistością, nie tylko pod względem położenia geograficznego, zwyczajów, tradycji i zachowań mieszkańców, ale także i tą widoczną w nawykach kulinarnych. Azja od dawien dawna, uważana była, i nadal zresztą jest, za kolebkę wielu kulinarnyc
Kuchnia lankijska
Kuchnia lankijska, cóż to takiego, z jakiego regionu ona pochodzi? Ocean Indyjski, wyspa Cejlon, kraj Sri Lanka, to właśnie region gdzie posmakować możemy specjałów oferowanych przez kuchnię lankijską, która nie pozostała obojętna na wpływy indyjskie i zaadoptowała do siebie wiele smaków hinduskieg